STAHLBAU PROFILE
کتاب جدول اشتال یک استاندارد مهندسی است که در ایران برای طراحی و محاسبات ساختوساز بهویژه در زمینه فولاد و مصالح ساختمانی دیگر استفاده میشود. این جدول شامل اطلاعات مختلفی درباره مشخصات مصالح، مقاطع فولادی، استانداردهای ساخت و ساز، و ابعاد مختلف محصولات فلزی است که برای استفاده در طراحی و ساختوسازها به کار میروند.
مارتا اشنایدر بورگر که اولین مهندس ساختمان زن آلمانی بود در سال ۱۹۳۸ میلادی کتاب اشتال را تدوین نمود.
مفاهیم اصلی جدول اشتال
۱. مقاطع فولادی : جدول اشتال انواع مقاطع فولادی را برای استفاده در ساختوسازهای مختلف معرفی میکند. این مقاطع شامل انواع تیرآهنها، نبشیها، پروفیلها، ناودانیها، و سایر مقاطع فولادی هستند که در صنعت ساختوساز به کار میروند.
۲. مشخصات مصالح: جدول اشتال مشخصات فنی و مکانیکی مختلف انواع فولادها، را برای استفاده در طراحیها و محاسبات ارائه میدهد. این مشخصات شامل مقاومت کششی، سختی، تنشها و سایر خواص فیزیکی و مکانیکی است.
۳. ابعاد و وزنها: یکی از ویژگیهای مهم جدول اشتال، ارائه اطلاعات دقیق درباره ابعاد و وزن مقاطع فولادی است. این اطلاعات برای محاسبات بارگذاری، طراحی سازهها و برآورد هزینهها ضروری است.
۴. استانداردها و دستورالعملها: جدول اشتال همچنین به مهندسان و طراحان کمک میکند تا با رعایت استانداردها و دستورالعملهای مشخص شده، از مواد و مقاطع با کیفیت و در اندازههای صحیح استفاده کنند. این استانداردها به جلوگیری از خطاهای مهندسی و تضمین کیفیت و ایمنی سازهها کمک میکنند.
۵. محاسبات بارگذاری و مقاومت سازه: جدول اشتال شامل اطلاعاتی است که مهندسان برای محاسبه بارهای وارد بر سازه و مقاومت اعضای مختلف سازه (مثل تیرها، ستونها و دیوارها) از آن استفاده میکنند. این اطلاعات به طراحی سازههای مقاوم و ایمن کمک میکند.
محتویات جدول اشتال:
۱. آهنآلات ساختمانی: شامل انواع تیرآهنها، نبشیها، ناودانیها و میلگردها.
۲. پروفیلهای فولادی: شامل لولهها، پروفیلهای مربعی و مستطیلی و دیگر مقاطع صنعتی.
۳. مشخصات فنی مصالح: مانند مقاومت فشاری، کششی و برشی فولاد و مصالح مختلف.
۴. وزن مقاطع فولادی: وزن هر متر از مقاطع مختلف فولادی مانند تیرآهنها و نبشیها.
۵. آییننامههای طراحی و محاسبه: شامل دستورالعملها و روشهای محاسبهای که برای طراحی سازهها و مقاطع فولادی استفاده میشوند.
کاربرد جدول اشتال:
مهندسان عمران: برای طراحی سازهها و محاسبات مهندسی در ساختوساز.
طراحان سازه: برای انتخاب مصالح مناسب با توجه به بارهای وارد بر سازه.
ساختوساز: برای محاسبه و انتخاب مقاطع فولادی و دیگر مصالح ساختمانی در پروژههای ساختوساز.