Acoustic
عایق صوتی.به فضا و یا مصالحی که صدا را از خود عبور نمی دهند ، آکوستیک گفته می شود.
این مصالح از در اشکال مختلف و اغلب از جنس فوم ، چوب ، فیبر های معدنی گچ ،ملات آکوستیک، آلومنیوم یا شیشه ای ساخته می شود و به آغلب صورت تایل می باشد.
فضای های آکوستیک اغلب استودیو های حرفه ای ضبط صدا و اتاق جلسات محرمانه می باشد. که به مصالح اکوستیک تجهیز می شوند.
همچنین برای فضاها و سالن های بزرگ ، مکان های پر رفت و آمد فقط برای جلوی گیری از همهمه و انعکاس صدا و رفع آلودگی صوتی از سقف اکوستیک یا نصب المان های اکوستیک بر روی دیوار و سقف استفاده می شود.
آکوستیک به معنای صوتشناسی است و یکی از شاخههای علم فیزیک می باشد که به مدیریت و کنترل صدا ها می پردازد. مصالح اکوستیک به دو دسته تقسیم میشوند:
- آبزوربر acoustic absorber
موجب جذب صدا میشوند و از بازگشت صدا جلوگیری مینمایند.شکل هندسی این مصالح با فزایش سطح جذب میتواند موجب جذب بیشتر صوت و کارایی بیشتر پنل آکوستیک گردد. شکل هندسی و جنس این نوع مصالح اثر متفاوتی بر روی جذب میگذارند. از جنس پارچه ، فوم پلی یورتان ، پلاستوفوم بصورت طولی و به شکل شانه تخم مرغ ازجنس فوم از جنس فوم و متخلخل ازجنس پلاستوفوم و فیبرهای معدنی بصورت تایل و … مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله این پنلها میتوان به فومهای پلی یورتان جاذب اشاره کرد. - دیفوزر acoustic diffuser
به نحوی ساخته شدهاند که با برخورد امواج صدا به آنها امواج در مسیرها متفاوت پراکنده میگردند و در نتیجه از بازگشت مجدد صدا در همان مسیر جلوگیری مینمایند. معمولاً این مصالح به صورت دوبعدی و سه بعدی اجرا میگردد. این مصالح از مواد سخت و سلول بسته مانند چوب می باشد .چون مواد سلول باز نظیر اسفنج با توجه به خاصیت جاذب بودن خود نمیتوانند موجب پخش شدن امواج شوند.
گاهی بسته به نیاز فضا دو فرایند جذب و پخش را همزمان انجام میدهند(acoustic diffuser absorber ).
یعنی از یک لایه مصالح پراکننده کننده ، سخت و سلول بسته نظیر چوب که دارای شیارها و اشکالی است که موجب پخش امواج صوتی میشود بر روی یک لایه سلول باز نظیر فوم پلی یورتان در زیر پنل ساخته میشوند که در زیر شیارها وظیفه جذب را انجام میدهد.
معمولاً این روش در استودیوها کاربرد دارند ولی در دفاتر کار، سالنهای اجتماعات و جاهایی که مشکل پیچش صدا یا هم آوایی وجود دارد نیز قابل استفاده میباشند.