نسخه ی بعدی اینترنت که بعد از سال 2010 فعالیتش رو شروع کرده، وب 3 نامیده شده.
که به عنوان وب باهوش هم شناخته میشه، علاوه بر ایجاد تعامل و ارتباط بین افراد و سایت ها، امکان ارتباط بین نرم افزار ها رو هم بوجود آورده. البته این فناوری همچنان در حال تکامله ولی هیچ ایده ای در مورد شکل نهایی این نسل از اینترنت وجود نداره.
در مجموع نسل سوم وب رو میتونیم به عنوان آینده اینترنت و شبکه های مجازی در نظر بگیریم.
Blockchain یکی از فناوری هاییه که برای ساخت و راه اندازی وب نسل سه که کاملا غیر متمرکزه، مورد استفاده قرار گرفته. با توجه به ویژگی های بلاک چین، این شبکه بهترین بستر برای تبادل اطلاعات به شکل همتا به همتاست.
با توجه به اینکه اسم بلاک چین و ارزهای دیجیتال همواره در کنار هم مطرح شدن، خیلی ها فکر میکنن که تنها استفاده از بلاک چین در ارزهای دیجیتاله. اما این شبکه برای ثبت و ذخیره اطلاعات طراحی شده و نقل و انتقالات مالی فقط یکی از موارد استفاده از این شبکه است
ارزهای دیجیتال در Web 3.0 چیست؟ یا رمز ارزها چه نقشی رو تو نسل جدید اینترنت دارن؟ ارزهای دیجیتال از ابتدا برای پرداخت و نقل و انتقالات مالی مورد استفاده قرار میگیرفتن که تو وب سه هم میتونن همین کاربرد رو داشته باشن. کاربر ها میتونن تو فضای اینترنت از رمز ارزها به عنوان سوخت Web 3.0 استفاده کنن.
ویزگی ها
1. فضای سه بعدی:
ایجاد یک دنیای مجازی و فضا های سه بعدی یکی از مزیت های Web 3.0 است. اگه بخوایم ساده تر بهتون بگیم، با استفاده از وب 3 میتونین بدون اینکه از پشت کامپیوترتون بلند بشین، تو فضای سه بعدی قدم بزنین و یا به داخل ساختمان های مختلف برین و از اونا بازدید کنین.
2. اینترنت رسانه ای:
همونطور که قبلا گفته بودیم، اینترنت نسل سوم بسیار فعال و باهوش تره. این وب بهتون اجازه میده که با استفاده از یه فایل رسانه ای، فایل های مشابه دیگه رو جستجو کنین. همین الان هم میتونین برای پیدا کردن عکس های مرتبط با یه تصویر تو گوگل، از فایل های تصویری استفاده کنین.
3. مفهوم بیشتر در اینترنت:
تو نسل جدید اینترنت، کامپیوتر ها هم مثل ما متیونن صفحه های وب رو بخونن. تو این فضا کامپیوتر شما با هوشتره و میتونه برنامه شما رو با پرواز هواپیما یا پزشک تنظیم کنه.
4. فراگیری بیشتر:
اینترنت فضایی است که همه جا وجود داره و همه ابعاد زندگی ما رو احاطه کرده؛ از جمله در کامپیوتر شخصی، گوشی های موبایل، ساعت و. . ..
5. از بین بردن واسطه ها:
وجود واسطه تو هر معامله ای، همواره زمینه فساد رو فراهم میکنه. در حال حاضر بزرگترین واسطه ای که تو بستر نت وجود داره، گوگل هستش. غول های ارتباطی معمولا از داده های کاربراشون سو استفاده میکنن. بهترین حالت اینه که این کمپانی ها اطلاعات مربوط به کاربراشون رو در اختیار شرکت های تبلیغاتی میذارن و به این ترتیب درآمد بدست میارن.
6. عدم نیاز به مجوز:
همه افراد میتونن از وب 3 استفاده کنن و تو اون مشارکت داشته باشن. Web 3.0 هم دقیقا مثل ارزهای دیجیتال کاملا غیر متمرکزه و به همین خاطر امنیت اون بسیار بالاست.
مزایا
غیر متمرکز بودن:
سیستم های غیر متمرکز به هیچ نهاد نظارتی کنترل کننده ای نیاز ندارن. حذف واسطه ها و نهاد های نظارتی، امکان سانسور یا نظارت روی محتوا و اطلاعات کاربر ها رو غیر ممکن میکنه.
کاهش میزان هک و سرقت اطلاعات:
به لطف غیر متمرکز بودن شبکه وب تری، اطلاعات کاربرها تو جاهای مختلفی ذخیره میشه. به خاطر همین مزیت، اگه فردی بخواد داده های یکی از اعضای شبکه رو هک کنه، باید کل شبکه رو از کار بندازه که اینکار عملا غیر ممکنه.
اجرای برنامه روی همه دستگاه ها:
بیشتر برنامه هایی که مربوط به نسل های قدیمی اینترنت هستن، قابل اجرا روی همه سیستم عامل ها نیستن. در حالیکه برنامه های پیاده شده روی وب 3، بدون توجه به نوع و سیستم عامل دستگاه های مختلف، روی اون اجرا میشن. نکته مهم اینه که این قابلیت هیچ هزینه ای رو نداره و همه میتونن به شکل رایگان ازش استفاده کنن.
سرعت بالا در برطرف کردن مشکلات:
در صورتی که محصولات و برنامه های بیشتری به این شبکه اینترنتی متصل بشن، مجموعه ی بزرگی از داده های متصل بهم بوجود میاد. الگوریتم های مختلفی تو این شبکه وجود دارن که از این داده ها برای تجزیه و تحلیل استفاده میکنن. اطلاعاتی که از این الگوریتم ها بدست میاد، کمک زیادی رو به رفع نیاز های کاربرها میکنه.
مالکیت داده ها:
تو Web 3.0 اطلاعات کاربر ها برای امنیت بیشتر رمزنگاری میشه. به این ترتیب هیچ کس نمیتونه این داده ها رو به منظور بازاریابی و تبلیغات به شرکت های بازاریابی بفروشه. به عبارت ساده تر، کنترل تمامی داده های هر شخص در اختیار خودشه و در صورتی که مایل باشه، میتونه این داده ها رو در اختیار دیگران بذاره.
برخی از سیستم های کاربردی در Web 3.0
بلاک چین اتریوم (Ethereum)
اتریوم یکی از بلاک چین های نسل دو هستش که از نظر امکانات و قابلیت هایی که داره بسیار پیشرفته و برتر از هم نسل های خودشه. همین مسئله بلاک چین اتریوم رو به یکی از بهترین پلتفرم ها برای ساخت و راه اندازی برنامه های غیر متمرکز تبدیل کرده
مرورگر بریو(Brave Browser)
اولین مرورگر غیرمتمرکزی که با استفاده از فناوری بلاک چین ساخته شده