راه پله

سیامک نامدار

 Staircase / Stairway

راه پله عبارت است فضائی متشکل از مجموعه اجزا که با ارتباط یک یا چند رشته پله و پاگردها ، معبری در یک باکس مستطیلی شکل محصور شده عمودی و پیوسته را بین طبقات ایجاد میکند.

راه ارتباط عمودی و پیوسته بین طبقات در ساختمان.
راه پله فضائی است برای ارتباط فاصله عمودی  بین سطوح غیر همسطح که در راستای عمودی و بصورت مورب از پله و اجزای دیگر تشکیل شده است .
که با رفتن از یک پله به پله دیگر ، عبور به سطح دیگر را امکان‌پذیر می‌سازد. راه پله در ساختمان به منظور تردد عمودی و پله فرار تعبیه میشود.

 

راه پله

در راه پله همه رشته پله ها بصورت مستقیم ساخته میشود در این حالت همه کف پله ها ابعاد یکسانی دارند و مستطیلی شکل هستند.

انواع راه پله

راه پله یک رشته
راه پله  دو رشته و پاگرد مشترک
راه پله سه رشته و پاگرد مشترک
راه پله سه رشته و دو پاگرد
راه پله چهار رشته

برخی الزامات راه پله

پله باید در محلی باشد که از هر نقطه ساختمان بخوبی قابل رویت بوده و شخص تاره وارد بتواند راه خود را به راحتی پیدا کند.

حداکثر فاصله پله از دورترین نقطه ساختمان نباید بیش از ۲۵ متر باشد زیرا در موقع بروز حریق این فاصله حداکثر مسافتی است که یک نفر میتواند طی نموده و خود را به پله برساند .لذا چنانچه عرض ساختمانی بیش از ۵۰ متر باشد ناچارا باید دو سری پله در ساختمان ایجاد گردد در هر حال فاصله دو پله از همدیگر نباید از ۵۵ الی۶۰ متر تجاوز نماید.

بهتر است پله تقریبا در وسط ساختمان ایجاد شود.بطوریکه فاصله نقاط مختلف ساختمان از پله حداکثر از نصف عرض ساختمان تجاوز نکند.

در ساختمان های دارای چهار طبقه و بیشتر بالای زمین، حداقل یک پلکان عمومی ساختمان باید تا سطح بام امتداد یابد، مگر در بام هایی با شیب تندتر از ۳۳ درصد و یا بام هایی که هیچ گونه استفاده ای ندارند که دسترسی از طبقه آخر به آن ها از طریق امکانات مانند نردبام مجاز است.

در ساختمانی که برای بام آن پلکان وجود دارد، دسترسی به بام باید از طریق یک اتاقک خرپشته با مساحت برابر یا کمتر از قفسه راه پله تامین شود.

حداکثر پله هایی که پشت سرهم قرار میگیرد نباید از 8 الی ۱۲ پله بیشتر باشد و بعد از هر 8 الی ۱۲ پله یک پاگرد در نظر گرفته شود.

نصب کنتورها اعم از برق و گاز و … در بدنه پلکان ممنوع می باشد.
پله های ساختمان نباید با هیچ وسیله و تجهیزاتی مانند شیر آب، جعبه ی آتش نشانی و سایر وسایل مسدود شوند، یا عرض آنها تقلیل یابد.

در پاگردهای طبقات وجود تابلوهای شمارشگر طبقات و نشان دهنده مسیر خروج الزامی است.
مصالح مورد استفاده در ساخت راه پله ها باید در برابر حریق مقاومت داشته باشند.

در ساختمان های گروه ۱ تا ۳ با تصرف مسکونی، حداقل عرض پله ی مستقیم ۹۰/۰ متر و حداقل عرض پله ای که دارای گردش یا پاگرد باشد، ۱۰/۱ متر است.

در ساختمان های مسکونی گروه ۴ تا ۷ با تصرف مسکونی، حداقل عرض پله ی مستقیم ۱۰/۱ متر و حداقل عرض قفسه ی پله ای که دارای پاگرد باشد، ۴۰/۲ متر است.

در ساختمان های دارای تصرف های دیگر، میزان حداقل عرض پله ی الزامی، متناسب با تعداد استفاده کنندگان تعیین می گردد. در هر صورت عرض قفسه پله های دارای پاگردی که عموم از آن استفاده کنند کمتر از ۴۰/۲ متر مجاز نیست.

حداقل عرض یا شعاع پاگرد، مساوی عرض پله می باشد.

الزامات راه پله مطابق مبحث 4 مقررات ملی ساختمان می باشد.

اجزای راه پله

پله
گونه پله
چشم پله
ارتفاع پله
رشته پله
خط مسیر پله
خط شیب پله
زاویه­ شیب پله
حجم پله
طول پله

پاگرد
نرده پله

راه پله

 

 

 

Posted on